01 september 2011

Foto 4 - Antik   ( 126 av 365 )

Trundholmsvagnen, även kallad Solvagnen, påträffades 7 september 1902 i en mosse på Själland i Danmark. Trundholmsvagnen består av två välvda bronsplattor som hålls samman av en bronsring.
Båda skivorna har ingraverade spiraler och koncentriska cirklar, den ena är dessutom guldbelagd. Detta är placerat på en vagn med sex fyrekerhjul som dras av en gjuten bronshäst. Vid hästens mun finns hål som antyder att djuret varit försedd med betsel och seldon.
Dateringen är osäker men ornamentiken pekar på äldre bronsålder.
Idag står vagnen på det danska nationalmuseet.

Så kommer du till Köpenhamn någon gång, så gör ett besök på Nationalmuseum, de har gratis inträde och väl värt ett besök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad då Du skriver en liten kommentar.

Ställer Du en fråga, så svara jag här, så glöm inte kika in igen då.

Jag tycker det är skoj att se vem Du är så jag kan komma på besök i Din blogg, men givetvis är anonyma kommentarer också välkomna.

Tycker du att vissa kommentarer syns direkt, medan andra tar ett tag innan de kommer upp, beror detta på att jag har kommentarsgranskning för nya kommentarer på inlägg som är gamla/äldre än 2 dagar. Det beror på att jag missade läsa om någon skrivit i ett äldre inlägg. På detta viset så missar jag inget :)