13 november 2009

Otursdag....eller??

13


Idag gäller det att vara försiktig, om man är skrockfull vill säga. Fredagen den 13:nde är inget att leka med då.
Såhär säger nätet om dagen....

Fredagen den 13, som inträffar en till tre gånger varje år, är enligt skrock en otursdag. Det finns flera olika hypoteser varför fredagen den trettonde uppfattas så. En grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes på långfredagen. Det var även så att Jesus dog på en fredag.


En annan hypotes grundar sig på att ett betydande antal ordenmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.


Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.


Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag,en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt. Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi. Rädslan för talet 13 går tillbaka till tiden före kristendomen; antika trolldomsböcker visar att talet användes i förbindelse med formler och förbannelser som riktade sig mot underjordiska makter

Tänk så påverkade vi är ändå av vår historia........
 
 
~

2 kommentarer:

  1. Tur att jag inte är skrockfull. Inget som hänt här. MEN om det varit så hade jag skyllt ALLT på att det var fredagen den 13!!!
    Ha en skön helg!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Fredagen den 13 bryr jag mig inte om speciellt, men det finns annat som jag inte gör, tex lägger nycklarna på bordet...vad som kan hända då vet jag inte riktigt egentligen...vet att min mormor var mycket noga med detta.

    SvaraRadera

Jag blir så glad då Du skriver en liten kommentar.

Ställer Du en fråga, så svara jag här, så glöm inte kika in igen då.

Jag tycker det är skoj att se vem Du är så jag kan komma på besök i Din blogg, men givetvis är anonyma kommentarer också välkomna.

Tycker du att vissa kommentarer syns direkt, medan andra tar ett tag innan de kommer upp, beror detta på att jag har kommentarsgranskning för nya kommentarer på inlägg som är gamla/äldre än 2 dagar. Det beror på att jag missade läsa om någon skrivit i ett äldre inlägg. På detta viset så missar jag inget :)