18 juli 2009

Fruntimmersveckan...

..har startat...


Fruntimmersveckan, kallas veckan 18-24 juli, då nästan bara kvinnor har namnsdagar. Undantaget är Fredrik som inleder veckan 18 juli och följs av Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina.

Enligt Bondepraktikan brukar perioden vara regnig. Förr i tiden, följde man noga med hur vädret kom att bli, för höbärgningen sträcker sig in i fruntimmerveckan.
Folket ansåg, att fruntimmersveckan inte kunde löpa utan risk för regn, för att kvinnor är så lätta att falla i gråt.Fruntimmersveckan började ta sin form under medeltiden, då man under samma vecka, firade två helgons bemärkelsedag, St. Maria Magdalena och jungfru Kristina. Senare under samma vecka tillkom andra kvinnors bemärkelsedag.

På Emma-dagen, 23 juli, inleds även rötmånaden.

Veckan har troligtvis kallats fruntimmersveckan sedan 1870-talet.


Så idag firar vi Fredrik med lite god tårta.......

1 kommentar:

  1. Vi har en Margareta i familjen att fira med tårta...hoppas det inte blir så mycket regn;)

    SvaraRadera

Jag blir så glad då Du skriver en liten kommentar.

Ställer Du en fråga, så svara jag här, så glöm inte kika in igen då.

Jag tycker det är skoj att se vem Du är så jag kan komma på besök i Din blogg, men givetvis är anonyma kommentarer också välkomna.

Tycker du att vissa kommentarer syns direkt, medan andra tar ett tag innan de kommer upp, beror detta på att jag har kommentarsgranskning för nya kommentarer på inlägg som är gamla/äldre än 2 dagar. Det beror på att jag missade läsa om någon skrivit i ett äldre inlägg. På detta viset så missar jag inget :)